Hur beställer jag?

Klicka på fliken "butik" och lägg en order.

info (@) miniskunk.se






Bloggintresserade

Om mig

Välkommen! Efter att ha bott i vår fina huvudstad i 15 år har min man och jag tagit våra tre barn och flyttat ut på landet, nästan i alla fall. I min blogg kan du läsa om vad som händer med miniskunk.se. En del inredningsinlägg från vårt nya hus blir det också. Har du några frågor? Maila gärna på info (@) miniskunk.se
lördag 11 december 2010

Sy kläder av barntyger i velour


Thea som har bloggen Blomma åker vagn har lagt upp en jättebra beskrivning om hur man syr hängselbyxor med blixtlås, den hittar du här: tutorial.
tisdag 7 december 2010

Transferpapper - hur gör man?


Här kommer en beskrivning av vad transferpapper är och hur man använder det.

Transferpapper, även kallat stryka på-papper, är ett specialgjort papper som används för att överföra bilder till textiler. Pappret är anpassat för utskrifter på bläckstråleskrivare. Själva överföringen till tyg görs med ett vanligt strykjärn. Transferpappret som säljs hos miniskunk är till för ljusa textilier. Tyget måste också innehålla minst 50% bomull.

Trenden just nu är att sy ljuspåsar, doftpåsar, kuddfodral och liknande av gamla sängkläder, och sedan stryka på bilder med gamla motiv. På nätet finns många sidor med vintage bilder, både som man kan ladda ner gratis och som man kan köpa. En bra sak att veta är att dessa gamla bilder är copyrightfria, dvs att du är fri att använda dem hur du vill.

Så här gör du för att använda transferpapper:

1. Öppna dina bilder i ett bildbehandlingsprogram och välj önskad storlek.
För att bilderna ska bli likadana på tyget som i datorn behöver du spegelvända bilderna, detta gör du i din dators skrivarinställningar. Välj sedan papperssort, detta påverkar färgåtergivningen. OBS! En del skrivare har t-shirtpapper som alternativ, då spegelvänds bilderna automatiskt. En bra idé är att skriva ut på vanligt papper först för att inte slösa transferpapper i onödan.

2. Efter utskrift, låt pappret torka en stund, klipp sedan ut bilderna. Lämna en tunn ram med vitt runt bilden, då fäster den bättre på tyget och färgerna riskerar inte att flyta ut.

3. Värm strykjärnet på maxvärme, i minst 5 minuter, förutsatt att ditt tyg klarar det. Kontrollera så att ångfunktionen är avstängd, den förstör transferpappret.

4. Lägg ditt tyg på ett hårt underlag och rolla det så att inget damm fastnar mellan bilden och tyget.

5. Lägg bilden med den rutiga baksidan upp och stryk långsamt på den. Håll dock inte kvar strykjärnet för länge på samma plats, då riskerar du att bränna pappret. Stryk i minst 2 minuter.

6. Låt bilden svala något, dra sedan bort det rutiga skyddspappret, börja i ena hörnet och dra av det diagonalt. Så var det klart!

7. Om du vill kunna tvätta tyget måste du fixera bilden samt ta bort överskottsfärg. Vänta tills bilden svalnat helt, lägg sedan på ett vanligt vitt A4-ark och stryk sedan en gång i 5-10 sekunder. Dra omedelbart bort det vita pappret medan bilden fortfarande är het.

Vänta 24 timmar innan första tvätten, så att färgerna får sätta sig ordentligt. Tvätta tyget ut och in, i max 40 grader. Torktumla inte.

Lycka till!!!
måndag 6 december 2010

Fri frakt i webbutiken hela veckan!


Nu är det inte så lång tid kvar till julafton. Passa på den här veckan när vi bjuder på frakten och handla hem julklappar. Kategorin heminredning är påfylld med fina träskyltar.